Dokz is geopend!

Bij lunchroom Dokz in dok Zuid werken mensen die veel zelf kunnen: ‘We hebben dit samen opgebouwd’

 

Dok Zuid heeft weer een lunchroom. Bij Dokz zijn mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag die relatief zelfstandig hun werk kunnen doen.

Wijkgebouw dok Zuid heeft sinds kort weer een plek waar mensen uit de buurt terechtkunnen voor een kopje koffie of (warme) lunch. Dokz, een nieuw initiatief van Stichting Philadelphia Zorg, heet de nieuwe lunchroom.

Verlengstuk van De Eetkamer

“Dokz is het verlengstuk van De Eetkamer“, vertelt Michelle ten Tije, werkbegeleider bij beide lunchrooms van Philadelphia. Bij De Eetkamer, dat in 2006 opende aan de Stationsdwarsstraat, werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

“Sommige medewerkers in De Eetkamer zijn toe aan een nieuwe uitdaging, maar regulier werk kan nog net niet. Dit is een stapje verder dan De Eetkamer, met minder begeleiding (bij De Eetkamer lopen twee, hier één, red.) en met meer verantwoordelijkheid. En nieuwelingen worden ook weer begeleid door medewerkers die hier al langer werken. En gaat het niet helemaal goed, ook niet erg, dan kan een medewerker weer terug naar De Eetkamer”, vertelt Michelle.

Van suikerzakje tot blikopener

Deborah (44) is één van de gezichten van Dokz. Eerder werkte ze bij De Eetkamer. “Ik loop hier veel meer dan toen, op verschillende afdelingen. Zij kan vaak ook rustig op haar laptop zitten.” Michelle: “Ik kan hier inderdaad wat administratie doen en dan loopt het hier wel met Deborah, zij opent en sluit ook af.”

Amber (27) is in mei bij De Eetkamer begonnen en kijkt vandaag of Dokz wat voor haar is. “Het is leuk dat je samen kunt kijken naar waar je interesses liggen.” Deborah: “Ons wordt vaak gevraagd wat we willen of waar we verbeterpunten zien. We hebben Dokz ook samen opgebouwd. Van suikerzakje tot blikopener: overal hebben we samen naar gekeken.”

Schakel

De komst van Dokz is mede te danken aan de aanwezigheid van Phlow, een werkplaats van Philadelphia met “creatieve dagbesteding”, aldus Michelle. “Met de komst van Phlow zagen we hier mogelijkheden.” Medewerkers daar komen nu bij Dokz koffiedrinken en lunchen, net als medewerkers van andere bedrijven die in dok Zuid zitten. “We willen een schakel zijn tussen alle mensen hier”, aldus Michelle.

Zowel De Eetkamer als Dokz hebben plek voor nieuwe medewerkers. Interesse? Mail of bel Michelle via michelle.tentije@philadelphia.nl of 06 10616593.